Julkaistu , julkaisija

Musiikillinen herääminen 80-luvun Oulussa

Musiikillinen herääminen 80-luvun Oulussa

MardeX7 s. 1968 - suuri musiikin ystävä, joka haluaa herätellä kotimaisia artisteja näkemään mahdollisuuksia digtalisoituvassa maailmassa uhkien sijaan. No mistä minun musiikillinen ja digitaalinen intohimo kumpuaa? Kasvoin nuoruuteni Oulussa, missä 80-luvulla oli hyvä pöhinä ja koko valtakunta sai nauttia useista Oululaisista rock ja pop -yhtyeistä. Mm. Kauko Röyhkä, Juliet Jonesin Sydän, Stalker, Esa Eloranta, Kolera, Tyron, Ramblers, Riff Raff, Faff-bey, Aknestik, Spiders ja Radiopuhelimet olivat Oulun omia poikia, joita opittiin tuntemaan myös laajemmin Suomessa. Itse innostuin musiikin soittamisesta kavereiden kautta ja ensimmäisen rockbändin live-esiintymisen näin Kitaristi-pomo Blackmore Oulun jäähallissa 2.11.1982 kun Rainbow ja Kitaristi-pomo Blackmore pamautti katon ilmaan. Tämän kokemuksen jälkeen musiikkilla on ollut iso merkitys arjessa ja juhlassa. 


Tästä kaikesta innostuneena suuntasin Madetojan Musiikkiluokille, missä kävin yläasteen ja lukion. Musiikinopettajina toimivat aviopari Marjatta ja Markku "Muru" Jounela. Opetus keskittyi silloin lähinnä klassiseen musiikkiin, mutta onneksi meille populaarimusiikista kiinnostuneille oppilaille annettiin riittävästi tilaa myös omiin rock ja jazz -henkisiin kokeiluihin. Kokeilujen myötä meille syntyikin useita koulun bändejä eri kokoonpanoilla. Pistimme pari bändiä pystyyn missä soitimme mm. jazzia (After Eight) ja toisessa reggaeta (YANG). Tosin hauskoja aikoja joita on kiva koittaa muistella. Kävimme soittamassa mm. useissa valtakunnallisissa koulujen välisissä bandikatselmuksissa ja pokaalin kanssa aina tuliin koululle. Siitä taisi musiikkiaineiden 10 johtua ja lisäksi kun olimme vakiovieras koulun erilaisissa kissanristiäisissä. Harmi kun niistä ajoista on kovin vähän dokumentaatiota.

 

Olin onneakas että satuin tutustumaan näin velikultiin YANG -yhtyeessä (Hannu Pikkarainen, RIsto Blomster ja Janne Lappalainen) Heidän kanssaan vietimme tosi hauskoja hetkiä missä milloinkin. Musiikilliset vaikutteet saimme progressiivisesta rockista ja kuuntelimme tarkkaan mm. seuraavia bändejä; Genesis, Yes, Rush, Pink Floyd, Pekka Pohjola ja Led Zeppelin. Yhtyeen keulahahmona, biisintekijänä, sanoittajana ja sovittajana toimi lahjakas multitalentti Hannu Pikkarainen. Hannu soitti yhtyeessä kitaraa ja lauloi. Lisäksi YANG-yhtyeessä soitti koskettimia Risto Blomster, joka oli myös käsittämättömän lahjakas oikeastaan missä vain halusi. Lisäksi bändissä soitti rumpuja taitava ja tarkka Janne Lappalainen, josta ei valitettavasti ole tietoa missä mies nykyään menee. Itse pompottelin bassoa ja kyllä minäkin suurin piirtein perässä pysyin, mutta huomasin aika nopeasti että bändikavereilla oli enemmän lahjoja ja halua saada musiikista ammatti, kun se oli minulle taas enemmän harrastus. Lukio läheni loppuaan ja minä päätin suunnata energian uuden ammattin hankkimiseen. Lopetin bänditouhut ja möin bassokamani Radio Megan Radiokirppiksessä vuonna 1987. Siihen loppui se aikakausi ja käänsin uuden lehden elämässäni. Onneksi nyt tuli muuten dokumentoitua näitä bändejä ja nimiä, sillä valitettevasti näistä ajoista on vain joitakin demonauhoja ja lehtileikkeleita, mutta Internetistä ei löydy mitään, ennen tätä.

 

Rekisteröidy ja voit ladata ilmaiseksi YANG:n demosession Kuusisaaresta vuodelta 1986 >>

 

No päätyin eri vaiheiden jälkeen verkkokaupan pioneeriksi ja olen 20 vuoden aikana ollut synnyttämässä ehkä jopa 10.000 kotimaista verkkokauppaa. Tässäkin olen ollut onnekas ja päässyt jälleen työskentelmään lahjakkaiden ihmisten kanssa. Tavallaan ihan bänditouhuja tämä Vilkaskin, missä toimin yrittäjänä. Musiikki on seurannut minua näiden 30 vuoden Screen_Shot_2016-12-28_at_19.07.57aikana lähinnä kuuntelijana ja aktiivisena katsojana eri bändien live-keikoilla. Pieni maistiainen musiikin tekemiseen sattui elämänvaiheeseen kun esikoispoikani syntyi vuonna 2004. Tutustuin ensimmäistä kertaa digitaaliseen musiikkiteollisuuteen tekemällä muutamia biisejä Fruity Loopsilla (mm. Lights ja Snowbird), mutta perinteiset soittimet pysyvät vielä tuolloin pois kuvioista. Kyseessä oli lähinnä tutkimusmatka digitaaliseen musiikkiin, missä jo silloin halusin yhdistää nämä kaksi itselleni mieluista lajia. 

 

Ruuhkavuodet pitivätkin minut pois musiikista yli kymmenen vuotta, kunnes talomme peruskorjauksen yhteydessä minulla avautui tilaisuus toteuttaa pitkäaikainen unelmani rakentaa oma kotistudio vanhaan puukellariimme. Vasta nyt olen ottanut käsiini basson, sähkökitaran ja koskettimet - 30 vuoden eron jälkeen. Onhan tässä aikaa kulunut, mutta toisaalta minusta tuntuu, että nyt on aika kypsä harrastaa ja rentotutua OMAN musiikin parissa. Tässä kohtaan minulle taitaa olla jokin luonnevika sillä minun on ollut aina vaikea laulaa muiden lauluja. Se on näkynyt niin työelämässä kuin harrastuksissani. Tunnistan tämän myös aikoina kun olin musiikiluokilla, sillä kyllä se musiikin teoria oli melko vastenmielistä. Vimma luoda ja synnyttää jotakin uutta musiikin ja digitaalisten palveluiden saralla saa minuut innostumaan. 

 

Minulla onkin syntynyt viimeisen vuoden aikana kova palo luoda jotakin uutta musiikin ja digitaalisuuden yhteensovittamiseksi. Mikäli sinulta löytyy ideoita, haasteita tms, niin ole yhteydessä. Tavoitteeni on viedä tämän maan artisteja verkkoon ja ohittaa nuo ahnaat toimijat kuten Spotify ja Apple.


Vain rekisteröidyt käyttäjät voivat jättää kommentteja.
Kirjaudu sisään ja jätä kommentti Rekisteröidy heti

Powered by Powered by